Plebi.hu

Dunaharaszti és Taksony római katolikus plébániái

Szent Erzsébet Karitász

Szent Erzsébet Karitász Csoport - Dunaharaszti

Egyes társadalmi rétegek egyre kiszolgáltatottabbá válnak – részben az elmagányosodás, részben az anyagi terhek miatt -, nem tehetjük meg, hogy az emberek mellett közönyösen elmenjünk. Rád néznek szomorú szemek: ugye észreveszel, megszólítasz, meghallgatsz…. Választ kell – közösen – keresnünk az emberi nehézségekre, problémákra, tragédiákra, mert „Krisztus szeretete sürget.”
Csoportunk hivatalosan 2001. február 11-én a Betegek Világnapján alakult meg Láng András plébánosunk kezdeményezésére, Dunaharaszti Karitász néven, mert 2000 karácsonya óta már többen segítettünk rendszeresen a rászorulókon. Árpád-házi Szent Erzsébet nevét később vettük fel a magyar királylány iránti tiszteletből, aki csodálatos szociális tevékenységéről ismert az egész világon. Karitász csoportunk a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetének a Caritas Hungaricának a helyi plébániai csoportja, fő tevékenysége pedig a nehéz életűek, a peremre szorultak, a kiszolgáltatottak megsegítése, programok szervezése, más karitatív szervezetekkel való kapcsolat kiépítése.


A karitász tevékenysége plébániai szinten önkéntes segítőkre épül. Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a katolikus hívek egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, az izoláció csökkentéséhez. Az önkéntes segítsége, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg az Egyház életében.
A kreativitás, az aktualitás, a rendszeresség a lényeg, ott próbálunk segíteni, ahol éppen szükséges, s nem a pénz a lényeg. Itt, Dunaharasztin élünk, rokonaink, barátaink is itt laknak, tehát kiterjedt az ismeretségünk, így benne vagyunk az információáramlásban, sok mindenről kapunk hírt. Hírt kapunk a szükségről, ez az egyik oldal; ugyanakkor információnk van a segítségről is, ez a másik oldal; e kettőt kell egymással összehozni. Segítségnyújtásunkban természetesen határt szabnak az anyagi erőforrások (adományokból bocsátjuk rendelkezésre), és a mi erőnk, időnk, kompetenciánk.
Rendszeresen járunk idősekhez, betegekhez látogatóba; karácsonykor, húsvétkor saját-készítésű termékekkel jótékonysági vásárokat tartunk, hogy ajándékkal kedveskedjünk nekik, és hogy a karitász bevételét ily módon növeljük. Idősek Napját, ruhaosztást, városi adventi-vásárt (kitűnő evangélizációs lehetőségek), karitász-tábort, tartósélelmiszer-gyűjtést, „Játékot a könyvtárban” szervezünk, mert úgy érezzük, hogy szükség van ilyen jellegű személyes találkozókra, programokra. A helyi segítségnyújtáson kívül - amely a városi jelzőrendszerhez való csatlakozást is jelenti -, (sajnos) többször adódott alkalom katasztrófák sújtotta embereken is segíteni, mind határokon kívül, mint határokon belül. Szerveztünk jótékonysági hangversenyt - közösen a Szent Cecília Kórussal is - Böjte Csaba ferences gyermekotthonaiért, de meghívtuk Dr. Olofsson Placid atyát is, hogy meséljen tanulságos Gulág-történeteiről, hiszen őt hallgatva lelkileg gyógyulhatunk. Minden korosztállyal és minden életállapotú társadalmi csoporttal van kapcsolódási pontunk.


Ugyanakkor a legtöbb emberben megtaláljuk az együttérzést, a szolidaritást, sokan sietnek a bajbajutottak megsegítésére, hiszen a szeretetszolgálat nem pusztán adakozás, hanem figyelmesség és helyes emberszeretet is. Ha akaratunk arra irányul, hogyan segíthessünk másokon, akkor nyitottak leszünk Jézus Szentlelkére.
Nagy örömet, erőt jelent számunkra és támogatottjaink számára is, hogy sokan segítenek bennünket. Segítenek katolikus és nemcsak katolikus hívek, vállalkozók, társadalmi és civil szervezetek, és mi is szívesen segítünk ugyanígy másoknak, mert úgy érezzük, hogy az összefogásban, az egységben nagy erő van. „A szegények, a rászorulók felemelése, Isten gondoskodó szeretetében való részesedése a keresztény embert hitében is építi, személyiségét fejleszti. – mondja Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász-püspök elnöke, valamint: - „Aki Isten igéjének ismeretében hallgatja, segíti, támogatja testvérét, nemcsak szeme nyílik ki az isteni értékekre, élete is megváltozik.”


Szeretettel várjuk az érdeklődőket minden hónap utolsó péntekjén, 16 órától a Főplébánián, ahol karitász-találkozónkat tartjuk! 2330. Dunaharaszti, Fő út 71.


Információ: marianna3enator@gmail.com

Utoljára frissítve: péntek, 25 január 2013 10:39