Plebi.hu

Dunaharaszti és Taksony római katolikus plébániái

Karitász tábor 2018 beszámoló

A 15. karitásztábort tartottuk a dunaharaszti Szent István Plébánián és ennek az összefogásnak a létrejöttét-lebonyolítását köszönjük meg ezzel a beszámolóvalKaritász tábor 2018 1. kép

Úgy érezzük, hogy e tábort Isten hívta létre, mint olyan eszközt, amelyen keresztül megmutathatja, hogy mennyire vágyódik rá, hogy sok gyermeket maga köré gyűjtve kellemes hetet szerezzen számukra. Vajon nekünk eszünkbe jutott-e már, hogy Isten szeret velünk lenni? Hogy neki is jólesik a velünk együtt töltött idő? A Szent István Plébánián július 30- augusztus 3-ig szerveztük ezt az – Isten szeretete és az emberek összefogása miatt ingyenes - kézműves-napközis tábort 134, 5-13 éves gyermeknek.

Az ember nem azért megy táborozni, amiért nyaralni indul. A nyaralás pihentet, míg a táborozás lefáraszt és megedz. Amikor tábort szervezünk, nem néhány családtag ellátmányáról gondoskodunk, mint nyaraláskor, hanem több tucatnyi gyermek szükségleteiről készítünk listát. Amikor pedig tematikát tervezünk, magunk előtt látjuk a közösséget, azt a nem létező csapatot, akik egy hét alatt formálódnak azzá. Ez a legnagyobb élmény egy táborban, a közösség élménye. Az, hogy nem vagyok egyedül, hogy számíthatunk egymásra, hogy közös az élmény, de közös a nehézség is. Aki táborozott, az felvértezte magát a közösség élményével. „Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok. Csúf, de te gyönyörűnek találtál. Végig hallgattad mindig, amit mondtam. Halandóból így lettem halhatatlan” (Pilinszky: Átváltozás).

 

 

 

Már januárban elkezdtünk a táborról gondolkozni, majd tervezni. Az ökumenikus imahéten a felekezetekkel egyeztettünk, hogy 2018-ban az általunk szervezett napközis táborok ne ütközzenek egymással, sőt a családsegítő táborral sem, mert oly nagy az igény városunkban ezekre a gyermekeknek szóló programokra. A Dunaharaszti Város Önkormányzata által kiírt pályázaton is részt vettünk – amelyen nyertünk is -, hogy kérjük városunk támogatását is. A következő időszak rengeteg ötletet – sokszor nem is várt - segítséget, összefogást hozott magával. Például Herceg János egyházközségi képviselő javaslata volt, hogy egy 10x10 m-es sátorral oldjuk meg az árnyékolás „égető” problémáját. A tervet tett követte Láng András plébánosunk által, aki megfinanszírozta a sátorbérlést. Számtalan szerető kezdeményezés járult a későbbi sikerhez, például a Szent István Templom híveinek plusz anyagi támogatása is. Nagy Attila klímaszerelő – mint mindig - ingyenesen tisztította meg a légkondicionálókat, és Kreisz Antal ugyancsak ingyen lekaszálta a hatalmas gyepfelületet, amely zöld szőnyegként várta a gyermekeket, Varga Jánosné tisztított homokot hozatott a homokozóba. Mannheim Mátyás kijavította új kovácsoltvas csavarral a hintát, Tömösy László finom mézet adott. Herceg János és Herceg Tamás több napos munkával beszerelte az elektronikát – és nem mellesleg egész héten szolgáltatták is. Köszönjük!

Fekete Roland káplán atya áldásával indult hétfőn a karitásztábor. Minden napnak megvolt a tematikája, amelyet Gintner Orsolya hitoktató vezetett. Hétfőn a Szenvedély-Harmónia-, kedden a Türelem-Lemondás-, szerdán a Figyelem-, csütörtökön a Testvériesség-Melegszívűség- és pénteken a Hála-angyala játékos foglalkozásokon mutatta az utat a táborlakóknak. Ezt a keretet egészítette ki a többi jobbnál-jobb program. Minden délelőtt velünk alkottak a Foltvarázslók, Desics Katalin, Bánfalvi Bella, Gellér Erzsébet, Aradiné Gabi. Ennek is köszönhetően szebbnél szebb angyalkák, szőttesek, gobelinek, mézeskalácsok, karkötők, festmények kerültek ki a kis alkotók kezei közül. Ezenkívül hétfőn a mentősök, Pákozdy Richárd és Torontáli Attila tartottak mentőautó- és életmentés-bemutatót. Kedden a táborlakók akadályversenyen mérhették össze az erejüket, majd szerdán „Csillag született” és a Sváb tájház és Kaltenecker Jánosné fogadta az érdeklődő „táborlakókat”, csütörtökön András és Dávid atyákkal a templomba mentek a gyermekek, és pénteken a „Séfek csatája gulyáságyúval megspékelve” zárta a karitásztábort. Foci-ping-pong-kosár-tollas-labda-mérkőzés, fürdőzés, trambulinozás – a segítő fiataloknak köszönhetően - a rekkenő hőség ellenére szinte állandóan szerepelt „műsoron”. Kedden palacsintával kedveskedtek a karitásztagok és Jakabné Láng Margit a gyermekeknek. Köszönjük a szép Árpádházi-Szent Erzsébet festményt - amely a tábor egyik jelképe lett - Gellér Erzsikének

A táborszervezők a teljesség igénye nélkül köszönik a táborelőkészítőknek, a táborellátóknak és a táborbontóknak az együttműködést: Karainé Barucz Edina, Kránitz Gábor, Kiss Attila, Mannheimné Nyerges Julianna, Nagy Erzsébet, Molnár István, Csuha László, Hercegné Németh Rita, Kissné Mózes Zita. Köszönet az ebédekről gondoskodó MotiBudapest csapatnak Balog Valéria, Marianna Filep, Kovács Zsolt, Ádám Huszár, Patkoló László és Sándor Kovácsnak. Köszönet "Az Étrend, Magyar Konyhafőnökök Egyesületének" a gyors kisegítést a hétfői főzésben (Schwarcz András), valamint a pénteki fergeteges gulyáságyú partyért! Asztalos István, Gyimesi Tamás, Simon Gábor, Déry Gábor, Déryné Ly Zsuzsa, Miklos Jozsa, H Péter Róbert és a többiek. Köszönet Balogh Rudi bácsinak és Nikos Prodromidisnak! Köszönet a "Semmi Extrának" a csütörtöki hamburgernapért: Donka Mihály, Horánszky Péter, László Anita! Köszönet Renáta Benyanak! Köszönjük az összes cégnek, akik a felajánlásukkal lehetővé tették a hetet, akik segítettek a költségeink lefaragásában! H-Pláza Kft., Kotányi Hungária Kft., Soós Tészta Kft, Galla és Társa Kereskedőház Zrt., Ba-ha-ma's Kft., Óbudai Tejdiszkont Bt., zöldségesünk, Aquarius-Aqua Kft., Blue Chips Kft. A Vöröskeresztnek köszönjük, hogy biztosították a háttérkonyhát és hogy egész héten segítségünkre voltak a háttérmunkával is! És a minden napi finom kenyeret a Ruff Pékségnek és az Enci Papírbolt nagylelkű támogatását; Gintner Orsinak, hogy Budapestről elhozta naponta az ebédet; egész héten segített mosogatni, takarítani és bevásárolni Nagy Zsuzsanna; mindent köszönünk a gyermekek nevében is! Megemlítjük a közreműködő fiatalokat: Drótos Zsanett, Fehér Panna, Fourton Dominika, Gertsteinbrein Zoltán, Gintner Cecilía, Hackspaher Bálint, Helméczy Richárd, Herceg Tamás, Horváth Tamara, Kmetty Márk, Kupcsák Vivien, Márton Fanni Luca, Majoros Anna, Németh Bálint, Perger Péter, Rácz Vivien, Radványi Lívia, Szabó Blanka, Szabó Zsófia, Török Réka, Varga Boglárka és Varga Bence - ők megpróbálták, hogy az angyalok segítségével - a kisebbek példaképei legyenek. A kisebbek pedig nagyon jók voltak!

Úgy érezzük, hogy ez a hét közösséget formált a résztvevőkből a sok-sok felnőttből is – a közösség szinergiája Isten érzéseit tükrözte vissza a résztvevőkre – akik olyan élményeket ajándékoztak egymásnak, amelyekre mindenkinek jó lesz emlékezni az elkövetkező őszi, téli időszakban, várva a jövő nyári karitásztábort! – szeretettel: a táborszervező Szent Erzsébet Karitász.

Karitász tábor 2018 2. kép

 

Utoljára frissítve: kedd, 09 október 2018 05:09