Plebi.hu

Dunaharaszti és Taksony római katolikus plébániái

A betegek kenete

„A betegek kenete vigasztalást, békét és erőt ad, és a beteget kétséges helyzetében, szenvedésében szorosabban összekapcsolja Krisztussal. Az Úr ugyanis átélte aggodalmainkat és testében hordozta fájdalmainkat. Sokaknak ad a betegek kenete testi gyógyulást. De ha Isten valakit magához akar hívni, akkor a betegek szentségében erőt ad neki utolsó útjának minden testi és lelki küzdelméhez. A betegek kenetének mindig bűnbocsátó hatása van.”

NEM ’utolsó kenet’! „Sok beteg fél ettől a szentségtől, és a végsőkig halogatja, mert azt gondolja, hogy ez egyfajta halálos ítélet. Ennek éppen az ellenkezője igaz, a betegek kenete egyfajta életbiztosítás. Aki keresztényként beteg mellett van, azonnal el kell oszlatnia a beteg minden alaptalan aggodalmát. A legtöbb súlyos veszélyben lévő ember ösztönösen sejti, hogy ebben a helyzetben nincs számára fontosabb, mint azonnal és fenntartás nélkül hozzásimulni ahhoz, aki legyőzte a halált, és maga az élet: Jézushoz, a megmentőhöz.” (Youcat, no. 245)

A betegek szentségének feltételei:

A betegek kenetét minden hívő fölveheti, életkorra való tekintet nélkül, ha egészségi szempontból kritikus helyzetben van (súlyos betegség, baleset, előrehaladott időskor esetén, komolyabb műtét előtt, bármilyen halálveszélyben). Ezt a szentséget többször is föl lehet venni, amíg az életet veszélyeztető tényező fennáll.

A betegek szentségét minden évben kiszolgáltatjuk közösségben is október hónapban. Kérjük azonban, hogy év közben is bátran kérjék, ha szükségük van rá, vagy hívjanak minket, ha valamely szerettük súlyos állapotba kerül.